INB dlažba na misce vah

Člověk, který pracuje se zvířaty, si musí zachovávat notnou dávku optimismu, především když jde o bahno. Že jednou zmizí, vyschne, ztvrdne, nebude....ale stane se tak opravdu někdy? Když se zamyslíme, jaké jsou měsíce během roku, těch světlých momentů, kdy nezapadneme do bláta až po kolena a z našich běloušů nejsou po celém dni bahňáci, ze kterých mnohdy s vypjetím všech sil strháváme kusy hlíny, jílu a všeho ostatního, opravdu moc není. Většina z nás má místo travnatých pastvin a výběhů bahenní lázně. Ikdyž se snažíme sebevíc, vyzkoušeli jsme dát všechny možné materiály kolem napáječky, krmeliště či ke vchodu, stále je tam hluboké, rozdupané, lepivé bláto.

Je pravda, že pokud koně nestojí, s nadsázkou, 24/7 po hlezna v blátě, nemusíme se znepokojovat. Ale když se v pošmourných dnech snažíme skálopevně zachránit co se dá, občas ta břečka fakt leze na nervy i do peněz.

A v tom svitla hvězda - INBčko. Plastová rohož, trochu těžší, ale ne neunesitelná. Která se udrží na hladině bahna, kterou tam jen položíme, může se prosypat, ale nemusí. Při zanesení jen to nejhorší snadno seškrábnout. Ale cena za kus se může zdát mnohdy vyšší. To je na té druhé misce vah. A všichni víme, že plochy u koní nejsou malé plochy, to není metr sem, metr tam. To jsou desítky, i stovky metrů.



Bojovat proti bahnu se dá různými zbraněmi. Ne všechny ovšem jsou trvalého rázu. Mnohé z nich jsou bezohledně zad/roz - dupány už pár týdnech - třeba koberce. Nebo trvale zničí přírodní plochu - betony. Nebo jsou nebezpečné za mokra a kloužou.

Tradičním a možná i konzervativním řešením zpevnění půdy a zbavení se bahna je proces odbagrování 50cm půdy, provedení drenáže, odvod vody, položení geotextilie, prosypání štěrkem, udusání, znovu položení geotextilie, instalace rohože, prosypání lomovým prachem, ohraničení prostoru obrubníky...Hromada práce, hromada lidí. Obzvlášť pokud nemáte vlastní bagr a člověka, co ho umí ovládat a spoustu známých pomocníků. Hodně také záleží, jaké materiály použijete, na něčem se dá ušetřit, na něčem raději ne. Ale u plochy 200m2 se při tomto postupu bavíme o částce 180-230 tis Kč. V tomto ohledu INBčko není až tak zlé, neboť ikdyž 1m vychází na tisícovku, když zrovna není akce, tak nepotřebujete ani bagr, ani kámen, ani hodiny dřiny. Jeho výhodou je přemístitelnost. Jakmile změníte stáj, pastviny, pozemek, vezmete to s sebou. Rohože jsou certifikovány, obdržely ocenění Blue Angel, což je nejstarší eko značka a zaručujeme jejich odolnost 20 let a to se počítá :)

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: