Praktické rady: Jak efektivně řešit výzvy s venkovními rohožemi INB

Venkovní rohože INB se staly populárním řešením pro vytváření pohodlných a praktických povrchů kolem stájí, ve výběhu, v průchodech a na jiných venkovních prostorech. Zákazníci občas řeší několik specifických problémů, a to především s cestičkami, klouzáním a instalací na bahno. Zde vám uvádíme různé přístupy řešení k těmto výzvám.

Řešení pro cestičky:

  • Jedna řada - skládání diagonálně. Někteří zákazníci zjistili, že skládání rohoží diagonálně je skvělým řešením pro vytvoření stabilních cestiček. Tato metoda pomáhá zajistit lepší rovnoměrné rozložení váhy a zlepšuje stabilitu povrchu.


  • Dvě řady rohoží: Pokud vám jedna řada pro stabilitu starších, nebo nemocných koní nevyhovuje, zkuste dát dvě vedle sebe. Tato metoda výrazně zlepšuje pohodlí pro koně a minimalizuje problémy s úzkým průchodem.



 


 


  • Dál od ohradníků: Koně mají z ohradníků respekt, proto dát cestičku kousek od něj může způsobit, že kůň bude chodník obcházet v bahně. Problém nemusí být v INB, ale právě ve vzdálenosti od elektrického ohradníku.

Instalace na bahno a hlínu:

  • Vyrovnání terénu: Pokud jsou muldy příliš hluboké, terén zakřivený a voda si již nekompromisně razí svou cestu, je vhodnější terén vyrovnat.
  • Použití geotextilie a prosypání: Pro oblasti s bahenním terénem může být efektivní kombinace spodní geotextilie a prosypání štěrkem či pískem. To pomáhá udržet rohože stabilními a zabraňuje vzniku kaluží.
  • Použití lomového prachu: Někteří zákazníci úspěšně využili lomový prach pro stabilizaci bahenního povrchu. Tato možnost je odolná vůči vodě a zabraňuje tvorbě blátivých děr.
  • Cik-cak provázání rohoží: My sami velmi doporučujeme cik-cak instalaci rohoží, což zvyšuje stabilitu systému a koně jednotlivé díly nerozdupou, a to i kdyby dupali jen na okrajové dlaždice.
  • Vylézání bahna skrze dlaždice: Tento problém nemají klienti často, ale při specifickém prostředí (nejčastěji velmi rozbahněná jílovitá půda) se může stát, že se bahno skrze díry v dlaždicích začne dostávat na povrch. Pokud se tak stane, není problém bahno z dlaždic sebrat lopatou, případně se tomu dá předejít prosypáním pískem/jemným štěrkem/lomovým prachem apod.


Prevence klouzání:

Zákazníci se občas zabývají otázkou podklouzávání na venkovních rohožích INB, zejména v suchém období s hladkými kopyty nebo naopak v mrazivém zimním počasí, kdy se na dlaždicích může vytvářet tenká vrstva ledu. Je důležité mít na paměti, že klouzání může být ovlivněno různými faktory, včetně stavu kopyt a počasí. Pro ty, kdo stále řeší podklouzávání, může být užitečné zvážit dodatečná opatření, jako je prosypání.

  • Sypání písku: Pro ty, kteří řeší problémy s klouzáním, se ukázalo sypání písku jako účinná prevence. Tato metoda zajišťuje lepší trakci a snižuje riziko úrazů. Písek je nicméně potřeba aplikovat alespoň nadvakrát, protože první vrstva prosypu většinou prvním deštěm sleze pod dlaždice a až druhá se lépe stabilněji drží na povrchu.
  • Kořenový bal: Když Mosolut dostane šanci prorůst trávou, osivem či jinou zelení, kořenový bal zpevní dlaždice a spodní bahno tak nevzlíná k povrchu.

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: