Ustájení pro koně a venkovní prostory

Přemýšlíte, jak vylepšit podlahy ve stáji pro koně a venkovní prostory pro svá zvířata tak, aby byly především v bezpečí, vám se ušetřila práce s instalací i čištěním a hlavně, aby vám náklady na nějakou vychytávku nesebraly všechny úspory?

I kdybychom rádi, bohužel vám neumíme poradit, jaké budou nejvhodnější a nejpraktičtější ohradníky, krmící žlaby, napáječky a další nejrůznější zlepšováky na usnadnění života a denního fungování ve stájích, na pastvinách, v sedlovnách. Od toho jsou jiné, kované a možná i okované chytré hlavy a profesionálové z branže. Avšak v čem se vyznáme jsou podlahy. Pojďte se podívat na to, jaké možnosti nabízí podlahové systémy Mosolut INB a další podlahoviny.

Ještě neznáte dlaždice Mosolut INB?

Tyto plastové houževnaté desky jsou vyráběny v Německu a byly zkonstruovány tak, aby vyhověly požadavkům chovatelů koní a dobytka. 

Jejich kvalitu deklaruje i nejstarší uznávaná ekoznačka na světě: Modrý anděl. Značka se uděluje výrobkům a službám, které jsou ve všech směrech šetrné k životnímu prostředí, splňují přísné zdravotní a bezpečnostní standardy. Odolnost vůči zátěži je přísně sledována dle normy SLW 60. A získaná certifikace Umweltzertifikat neboli ekologický certifikát, či také ekologická licence, opravňuje výrobce k využívání přírodních zdrojů pro výrobu daného produktu. V případě dlaždic Mosolut INB se jedná 100% recyklovaný plast.


Výhody dlažby

  • tlumí nárazy, šetří klouby = snížení nákladů na veterinární péči
  • protiskluzný povrch snižuje riziko úrazů
  • úspora steliva oproti klasickým podlahám
  • snadnější údržba stájí a boxů
  • snadno se čistí a dezinfikují
  • jednoduchá oprava v případě poškození = vymění se pouze poškozený díl
  • zdravotně nezávadné
  • vhodné pro pojezd zemědělské techniky
  • instalace i do svahu

Technické parametry naleznete přímo u výrobku.

  • rozměry desky - 50 cm x 50 cm x 5,3 cm *** / ****
  • 4 desky = 1 m²
  • zásobník vody = až 3 litry na metr čtvereční (otevřená strana) **
  • Výplňový materiál = přírodní zemina, písek, štěrk, dřevní štěpka
  • Surovina = 100% recyklovaný plast (duální systém Německo)
  • drsný povrch a dvojité výstupky pro odolnost proti skluzu
  • 100% šetrný produkt k životnímu prostředí (Modrý anděl)
  • 20 let záruka


** v závislosti na výplňovém materiálu a zhutnění

*** Vyhrazujeme si právo na odchylky v rozměrech (až -/+ 3%) a barvě

**** Po instalaci může nastat v závislosti na teplotě roztažení/smrsknutí materiálu (až -/+ 1,5%), které je nutno zohlednit v konstrukci

Kde instalovat venkovní desky Mosolut INB?

Určitě jste již nejedenkrát zkoušeli bláto kolem krmelců zasypávat vším možným, že? A znovu a znovu se tato varianta naprosto neosvědčila. I když se na první pohled může zdát, že si ve vrstvě pilin a hoblin budou koně nadšeně chodit, může to fungovat pouze v létě a za sucha, ale po prvních větších deštích legrace skončí.  A přijde zase bahno.

Pro tyto účely je právě praktičtější uložit na zem plastové desky s otvory jako je Mosolut INB. Můžete je zasypat směsí drobného štěrku a písku, případně přímo písčitější (propustnou) zeminou. Otvory časem prokoření tráva a zajistí tak ještě pevnější ukotvení rastru k podkladu. Koňáci je ocení i kolem krmelců. Dlažba Mosolut INB byla zkonstruována tak, aby během chladných měsíců dokázala nezapadnou do vrstvy bahna. Díky vzduchovým polštářů, které vytváří tlak. A během teplých měsíců umí zase zadržovat vodu.


Každý si u koní postupně zaběhá vlastní systém, který mu na jeho konkrétním stanovišti vyhovuje. Dalším z míst, kde můžete instalovat dlaždice je i prostor, který vzniká po protažení střech i do zadních nebo bočních prostor přístřešků, mimo dosah koní. Vzniklý prostor se zpevněným terénem využijete i jako příruční sklad sena, kde máte pár balíků v suchu vždy po ruce. Své výhody to přináší ve chvíli, kdy máte centrální sklad sena vzdálenější od prostor základních výběhů.

Mít pevnou půdu pod nohama se hodí i ve chvíli, kdy potřebujete vytvořit krytý prostor pomocí obloukové haly. Její jednoduché provedení s dobrým kotvením k zemi a pevným uchycením pečlivě vypnuté plachty, doplníte přenositelnou plastovou podlahou a získáte tak přístřešek pro koně, který je využitelný nejen v místech, kde nehrozí enormní vichry, ale i tam, kde máte základní výběh částečně chráněný jinými hospodářskými budovami. Toto místo, můžete využít i jako seník nebo sklad zemědělské techniky. Dlaždice odolají zatížení 60tun/m2 a jsou proto vhodné pro pojezd zemědělské techniky.

Dalším místem, kde se hodí zpevnit terén je oblast úvaziště, pokud ho nemáte jako součást základního výběhu, který je již zpevněn. A v neposlední řadě je dlažba vhodná na přístupové cesty do/ze základního výběhu, které patří rovněž mezi velmi frekventovaná místa, která trpí nejvíce v období dešťů.

V naší nabídce naleznete také další typy podlahovin, které vám mohou dobře posloužit jak venku, tak i jako podlaha do stáje.

Zatravňovací dlaždice

Dlaždice Mosolut INB ve verzi zatravňovacích, parkovacích, dlaždic lze instalovat na stávajících travnatých plochách i na hlínu, štěrk, písek. Můžete je následně po pokládce prosypat štěrkem, pískem, zeminou nebo směsí. Díky své konstrukci hravě zvládnou pojezd zemědělské techniky i dlouhodobé parkování.

Plastové rohože

Velmi oblíbenou podlahovinou jsou plastové rohože. Můžete je dát přímo do boxů pro zvířata, kotců pro psy i pod venkovní přístřešek. Vytvoří vám celistvý povrch. Tyto houževnaté desky jsou příjemným a bezpečným povrchem pro koně, dobytek, ovce i menší zvířectvo. Mrkněte se na nabídku plastových rohoží Mosolut Heavy.

Pryžové dopadové desky

Pokud zvažujete podlahovinu, která má hladký povrch (na rozdíl od profilovaných rohoží) je velmi příjemná k odpočinku zvířat a výborně se uklízí lopatou. Můžete se mrknout na pryžové, někdo by řekl gumové, dlaždice Mosolut RUBBER Jsou vhodné jako podlaha do stájí kolem krmelců a pod přístřešky - tedy tam, kde se stádo hodně zdržuje, příp. kde si i lehá. Jejich nespornou výhodou je, že nekloužou, jako se to stává často u betonových dlaždic, nebo desek. Které jsou sice pro své mnohé vlastnosti stále ceněny a populární mezi chovateli, nicméně riziko podklouznutí zvlášť u okovaných koní je mnohdy nejsilnější argument, díky kterému své plusové body ztrácí. 


Tyto pryžové dlaždice v různých tloušťkách se rovněž používají například na dětská hřiště a na sportoviště jako bezpečnostní prvek. 


Pokud jsme vás tímto článkem trochu navnadili, nebo už víte, že si některou z podlah chcete vyzkoušet, pak neváhejte a rovnou podlahu u nás na webu www.odolnepodlahy.cz objednejte. Vše vám bude doručeno až na adresu, kterou si sami zvolíte, přičemž konkrétně u tohoto produktu jsou pro přepravu využívány palety, se kterými se snadno manipuluje. Pokud byste měli jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu: info@odolnepodlahy.cz nebo telefonu +420 602 789 113 



 

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: