Údržba a čištění umělého trávníku

Umělý travní koberec je typ povrchu, který se používá k pokrytí plochy a je alternativou k přirozenému trávníku. Jedná se o materiál vyrobený z umělých vláken, které imitují trávu. Tento typ povrchu se často používá na sportovních hřištích, jako jsou fotbalová hřiště, ale také na soukromých zahradách nebo balkónech. Umělý travní koberec má několik výhod oproti přirozenému trávníku. Nevyžaduje pravidelné kosení, zalévání ani hnojení, což může ušetřit čas a náklady na údržbu. Navíc umělý travní koberec zůstává stále zelený bez ohledu na počasí a nevytváří bahno ani kaluže po dešti.

Pokud máte domácí mazlíčky, může být umělý trávník vhodnou alternativou k přirozenému trávníku. Přestože jsou umělé trávníky navrženy tak, aby odolávaly poškození od mazlíčků, je důležité mít na paměti, že některé druhy mohou být citlivější na poškození než jiné. Proto je důležité zvolit správný typ umělého trávníku a pečlivě ho instalovat, aby byl co nejodolnější proti poškození od domácích mazlíčků. V každém případě je vhodné pravidelně čistit umělý trávník a provádět údržbu povrchu, aby byl trávník hygienický a zdravý pro všechny obyvatele domu.

Údržba umělého trávníku v 5 bodech:

I když je údržba umělého trávníku méně náročná než u přirozeného trávníku, stále je potřeba provádět některé základní úkony, aby byl trávník v dobrém stavu co nejdéle. Základní kroky pro údržbu umělého trávníku zahrnují:

  1. Čištění: Umělý trávník Mosolut Grass je třeba pravidelně čistit od listí, větví a dalšího odpadu. Zároveň je velmi praktický i postřik travních vláken hadicí, který odstraní prach a další drobné nečistoty, které se nahromadily. Trávník je možné čistit tlakovým proudem vody (běžné domácí tlakové mycí stroje). Na umělém trávníku je zakázáno používat chemické prostředky na hubení plevele, odstraňování sněhu, rozpouštění ledu atd. Použití takových chemických prostředků může mít negativní vliv na životnost trávníku.

    • Sníh a led neodstraňujte. Při zimní údržbě nejdříve nechte umělou trávu rozmrznout.

  2. Pozor na zvířecí chvilky. Ze spodní strany je sice trávník opatřen odvodňovacími otvory s vysokou propustností, avšak právě proto sám o sobě nemůže absorbovat moč, je nesavý. Veškeré tekutiny propustí. Problém je tedy pod trávníkem, a tady vzniká zápach, obzvláště v horkých dnech.
     


     


  3.  Kosení netřeba, ale česání ano: Umělý trávník není třeba kosit, ale je dobré pravidelně provádět rozhrnování vláken pomocí koštěte. Tím se zajistí, že trávník bude vypadat přirozeně a rovnoměrně. Vždy vezměte hrubý kartáč (NE ten s ocelovými štětinami) nebo koště a přejíždějte jím proti směru slehnutí vláken.

  4. Čištění skvrn: Pokud se na umělém trávníku objeví skvrny, je vhodné je co nejdříve odstranit. Použijte mýdlovou vodu nebo speciální čisticí prostředky na umělé trávníky.

  5. Kontrola vodního toku: Pokud máte instalovaný umělý trávník s odvodňovacím systémem, je důležité pravidelně kontrolovat jeho správnou funkci.

  6. Ochrana před poškození: Při dlouhodobém lokálním zatížení trávníku může dojít k polehnutí vláken (zahradní nábytek, květináče atd.). Původní vzhled trávníku se obvykle obnoví během několika dní po odstranění zátěže. Doporučujeme případně dané místo vykartáčovat.

Pozor na oheň a jiné zdroje tepla

Na umělém povrchu trávníku je z bezpečnostních důvodů zakázáno kouřit a manipulovat s otevřeným ohněm. Při manipulaci s grilovacími zařízeními na povrchu s umělým trávníkem je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Veškeré zdroje tepla mohou způsobit nevratné poškození trávníku.

Otevřen ohně, ohňostroje, svařování nebo grilování: umělá vlákna trávníku se roztaví a spečou se dohromady.

V zásadě je údržba umělého trávníku snadná a nevyžaduje mnoho času nebo nákladů. Stačí dodržovat základní pravidla údržby a umělý trávník vám poskytne krásný, zelený povrch, který vydrží po mnoho let.


Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: