Soklové lišty ochrání zdi nejen v garáži

Plastové dlaždice jsou v posledních letech čímdál více populární. Jsou odolné, zátěžové, barevně i dezénově propracované a vhodné do různých míst. Avšak stále je to plast, zvlášť když mluvíme o PVC, který fyzikálním jevům neunikne byť bude sebehezčí. Jedním z takových aspektů je právě teplotní roztažnost. 

Díky tomuto jevu není možné dlažbu položit přímo ke stěně a je třeba ponechat dilatační spáru mezi dlaždicí a pevným bodem. Ať už se bude jednat o stěnu, sloup, či jiný předmět. Tato spára by měla být dostatečně velká na to, aby podlaha se podlaha mohla za tepla roztahovat. Proto není možné instalovat PVC dlaždice přímo u zdi. Výsledek by na sebe nenechal dlouho čekat. Ale jak tuto mnohdy nevzhlednou spáru zakrýt? Použijte soklové lišty.

Jaké jsou typy soklových lišt?

V naší nabídce najdete pružné soklové lišty, ve třech barvách, které jsou svinuté a je možné je koupit dle potřebných metrů. Tyto měkké lišty se lepí pomocí lepící pásky - např. D-Tack Tacit. Odměřte si potřebnou délku lišt v místnosti a následně při instalaci lištu ke zdi přilepte. Jedná se o velmi rychlé a ekonomicky úsporné řešení. Které ovšem účinně zabrání zatékání vody a usnadní čištění v rozích. 

Druhým typem lišt, mnohem propracovanějším jsou soklové lišty vyrobené přímo pro dlažbu Mosolut Machine. Když si je objednáte zároveň s dlaždicemi budou ze stejné šarže a perfektně barevně sedět. Jejich vlastnosti odpovídají dlaždicím, liší se pouze v rozměru.

Jak instalovat soklové lišty pro dlažbu Mosolut Machine?

Soklové lišty pro dlažbu Mosolut Machine můžete instalovat dvěma způsoby. Záleží jestli dáváte přednost lepení nebo vrtání. My vám můžeme doporučit variantu lepením z důvodu jednodušší instalace.

Instalace soklových lišt pomocí lepení

K instalaci soklových podlahových lišt pomocí lepení se vám budou hodit

  • podkladní soklové lišty
  • lepidlo (doporučujeme Mamut Glue)
  • zalamovací nůž
  • metr nebo pravítko
  • Lišty Mosolut Machine (varianta Industry, XL nebo Invisible)

Na příslušné stěně si změřte a vyznačte výšku, do které budete podkladní profil instalovat (doporučujeme 9,5 cm od země). Následně si připravte podkladní lištu, očistěte ji a naneste lepidlo v bodech po celé délce. Podkladní lištu poté přitlačte ke zdi. Abyste docílili rovnoměrného rozprostření lepidla, je potřeba profil přitlačit větším tlakem.

Instalace soklových lišt pomocí vrtání

K instalaci soklových podlahových lišt pomocí vrtání si vystačíte s:

  • podkladní soklové lišty 
  • hmoždinky
  • šrouby
  • zalamovací nůž
  • metr nebo pravítko
  • soklové lišty (varianta Industry, XL nebo Invisible)
  • vrtačku
  • tužku

Nejdříve zkraťte podkladní soklovou lištu dle potřeby a následně v ní předvrtejte díry o průměru 10 mm. Díry vrtejte s odstupem přibližně půl metru od sebe.

Podkladní soklovou lištu přiložte na stěnu, proveďte zaměření a vyznačení výšky, do které chceme podkladní lištu instalovat. Následně si na stěně vyznačte osový střed děr podle otvorů v liště. Dle značek vyvrtejte do stěny otvory pro hmoždinky (průměr vrtáku vychází z průměru použité hmoždinky). Vyvrtané otvory vyčistěte vysavačem a vložíme hmoždinky. Přiložte podkladní lišty a přišroubujte. Před úplným dotažením šroubů ještě zkontrolujte výšku a rovinnost a poté dotáhněte.

Po dokončení instalace podkladních soklových lišt vložte soklové lišty do předem připravených profilů.

Jak řezat vnitřní a vnější roh?

Než se pustíte do řezání, vše si pečlivě naměřte. Počítejte také s tloušťkou lišty. Rohy řezejte pokosovou pilou s jemnými zuby, nebo ručně pomocí zalamovacího nože. Lištu přiložte kolmo k jedné z vnitřních stěn pokosnice (stejně, jako byste ji chtěli přiložit ke zdi) a zajistěte ji tak, aby se při řezání nepohybovala. Řezejte pravý nebo levý úhel dle potřeby.

A co sokl bez podkladní lišty

Napadlo vás práci si ulehčit a našroubovat PVC soklové lišty přímo na zeď. Toto řešení nevylučujeme, nicméně zcela ideální není. 


Krátké shrnutí na závěr

Soklové podlahové lišty, ať už pružné či pevné, vám dobře poslouží jako ochrana zdi před okopáním a jiným poškozením, zabrání zatékání vody při vytírání v případě nedokonalého zakončení dlažby. Odstraní také problém s usazováním nečistot do spár při nedokonalém doléhání dlažby ke stěně místnosti, překryjí nedokonalé ořezy a celkově zvelebí vzhled místnosti.

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: