Rozdíly mezi dlažbou z PVC, PP a gumy. Kterou použít, kdy a kam?

Základní orientace v pojmech


Podlaha z PVC (vinyl) – Mnohdy se setkáváte s označením PVC podlaha a vynilová podlaha, nenechte se zmást. Mezi PVC a vinylem rozdíly nejsou. Slovo vinyl je jednou ze součástí zkratky PVC (Polyvinylchlorid). Jedná se o odolnou zátěžovou krytinu s univerzálním použitím v interiéru.  PP - Polypropylén je termoplast, který se vyznačuje vynikající chemickou odolností a vysokou teplotní zatížitelností, odolává povětrnostním vlivům i mikroorganismům a je možné jej použít v interiéru i exteriéru. Pryže - Bezpečné, zdravotně nezávadné a environmentálně šetrné gumové podlahoviny jsou vhodné zejména tam, kde hrozí riziko zranění dětí, hospodářských zvířat či sportovců ve sportovních areálech.


Místo instalace – uvnitř nebo venku?


Na tuto otázku si odpovězte hned na začátku. Velmi tím ovlivníte výběr výsledné podlahy.

Polypropylen

Velkou výhodou polypropylenu je možnost jeho využití i v externích prostorech, a to vzhledem k jeho rozměrové stabilitě a odolnosti vůči UV záření. Můžete se proto spolehnout, že se Vám podlaha nebude vlnit pod nohama a nezmění barvu. Tento materiál Vám výborně poslouží jako podlaha kolem bazénu, na verandě, na balkoně, či Vaší oblíbené pergole. Z našeho sortimentu se pro tento účel velmi hodí: Mosolut Hestra, švédská dlaždice v jednobarevném provedení i dezénu dřeva. 

Pokud přemýšlíte, zda li tento PP materiál vhodný i jako podlaha do garáže, tak vězte, že dlaždice Mosolut Performance prošly zátěžovou zkouškou u nejednoho zákazníka a uspěly.

PVC

Podlahu z PVC doporučujeme striktně do vnitřních prostor. Dlaždice z čistého i recyklovaného PVC jsou náchylné na teplotní výkyvy, ovšem na druhou stranu vynikají svými jinými vlastnostmi, jednou z nich je odolnost vůči zatížení. Dlažba  Mosolut Machine nachází své uplatnění právě při renovacích staré betonové podlahy v garáži, nebo v dílně pod pracovním stolem.


Pryž

Pro terasy, chodníčky kolem domu nebo okolí bazénu se skvěle hodí kvalitní gumové dlaždice. Vybavte svůj domov vhodnými podlahovými krytinami a předejděte tak zbytečným zraněním. Dekorativnost, trvanlivost a slušivý design dělají z pryžových podlah správné řešení pro všechny prostory, kde chcete zamezit uklouznutí. Z naší nabídky si můžete zvolit Mosolut Playground, která se vyrábí ve 4 barevných provedeních.


Jakou vyžadujete odolnost podlahy?


Je otázka do pranice, neboť jiný materiál se Vám bude hodit v zátěžovém prostoru a jiný v rámci pohodičky u bazénu.

Polypropylen

Polypropylen je oproti PVC jednoznačně tvrdším materiálem. PVC dlaždice poměrně snadno silný muž rukama ohne (mají totiž blíže ke struktuře gumy), u polypropylenu už to tak snadné není. Navíc je tvrdost u tohoto materiálu často ještě dále odstupňována. Vzhledem k této své povaze je tak PP hojně využíván na sportovištích, v halách, na stadionech, či v okolí vodní plochy. Naopak do dětských heren či dětská hřiště by právě vzhledem ke své tvrdosti úplně vhodný nebyl, tam doporučujeme pryžovou dlažbu Mosolut RUBBER.



PVC

PVC díky své odolnosti a vysoce univerzálnímu použití nachází uplatnění v mnoha oborech lidské činnosti. Doporučujeme jej jako vhodnou podlahu do průmyslových hal, spolehlivou krytinu místo koberců ve fitness centru i jako povrch běžných garáží a dílen. V tomto případě spolehlivě sáhněte do portfolia podlahovin  Mosolut Machine .

Co se týče odolnosti vůči solím, vodě, olejům nebo chemikáliím, tam skvěle fungují oba tyto materiály, a proto není neobvyklé jejich využití v garážích či autoservisech. Oproti tomu gumová podlaha je vhodná na suchá prostředí, tedy ne pro stanoviště, kde ukapává olej či jiné chemikálie.

Další výhodou PVC, respektive vinylu obecně, je lepší schopnost tlumení zvuku, čímž je přispíváno k tichosti a klidu v místnosti. Tato vlastnost je dána již dříve zmiňovanými, tedy lepší ohebností a větší měkkostí. Právě díky své měkkosti totiž podlaha dokáže lépe přilnout k podlaze, a tak při chůzi či jízdě po ní dokáže efektivněji vstřebávat hluk. Lepšímu tlumení zvuků lze pomoci ovšem také u polypropylenu, a to především kvalitním vyrovnáním podkladu.


Systém spojení

Na první pohled patrným rozdílem je systém zámků, který je u našich typů podlahovin rozdílný.

Zatímco typická vinylová dlažba se vyznačuje tím, že funguje v podstatě jako puzzle a složíte jakoukoliv stranu s ostatními, u polypropylenových podlah rozlišujeme dva typy zámků. Celý systém je navrhnut tak, že na dvou stranách dlaždice se nachází jeden typ zámku (někdy nazývaný jako mužský) a na zbylých dvou stranách druhý typ zámku (ženský). Tyto zámky k sobě pasují, nicméně vzhledem k tomuto rozmístění není možné dlaždici otočit jakkoliv, ale naopak je třeba s tímto systémem počítat. Gumové dlaždice v naší nabídce jsou symetrické a spojují se prostřednictvím kolíků.

Design u dlaždic z polypropylenu předurčuje struktura mřížky, zatímco PVC můžete skoro vždy spatřit jako jednolitý materiál, což je dáno právě tím, jak může být tvarováno. Díky tomu je tedy jasné, že se PVC dlaždice dokáží vypořádat s větším zatížením, a stejně tak zvládnou lépe vstřebat nárazy, proti kterým mají větší odolnost. Barevné provedení naleznete vždy u příslušných typů podlahovin.


Shrnutí na závěr, rady zkušeného podlaháře

  1. V případě, kdy potřebujete skutečně výraznou odolnost a použijete dlaždice uvnitř, pak je lepší vybrat PVC dlaždice, a to třeba dlaždice Mosolut Machine z naší nabídky.
  2. Pokud se Vám jedná o využití podlahy s průměrným zatížením, přičemž požadujete především dobrý vzhled za přijatelnou cenu, pak byste se měli podívat zcela jistě na výrobky značky Mosolut Performance .
  3. A jestliže Vám jde hlavně o cenu, nebo například chcete dlaždice využít v externích prostorech, pak Vás zcela jistě zaujme výrobek Mosolut Hestra.
  4. Ať už jsou Vaše záměry s podlahou jakékoli, je nicméně jasné, že na našem webu Vám určitě dokážeme nabídnout vhodnou variantu a ještě Vám dobře poradit. Vyberte si ze široké škály produktů.
Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: