Povrch na dětské hřiště na zahradu

Vyčlenili jste na zahradě prostor pro vaše malé neposedy? Přemýšlíte, jak jim ho zvelebit, aby se tam mohli pořádně vyřádit? Poradíme vám, jakou zvolit podlahu pod průlezky, houpačky a dětské zahradní domečky.

V dnešní době jsou dětská hřiště místem, kde se plní všechny dětské sny. Své místo zde najdou princezničky, které se schovávají ve věži, nebo houpou na houpačce, bandité zdolávající lezecké zídky a urputnou rychlostí sjíždějící skluzavky, ale i průzkumníci, kteří nevynechají jediné zákoutí promyšlené konstrukce prolézaček. Když na začátku sestavujete dětské hřiště jsou nároky ovlivněné věkem vašich dětí a jejich dovednostmi, ale jak čas letí, je mnohdy třeba hřiště poupravit, aby stále vyhovovalo – rozlohou, i funkčností.

Jakou zvolit podlahu na dětské hřiště?

Určitě trvanlivou, co se nezničí za jednu sezónu, ale zároveň nebude vám hyzdit trávník na věky. Protože řekněme si to narovinu, ikdyž chceme dětem dopřát to nejlepší, nechceme si zničit zahradu např. betonovou plochou. Nebo trávit jaro přebrušováním a lakováním dřevěných latí.

Co se vám přizpůsobí. Na začátku může být na hřišti jen pískoviště a zahradní houpačka. Ale časem, když už to vašim ratolestem nebude stačit, se budou hodit i prolézačky a zahradní domky. Proto bude užitečné si ke stávající podlaze jen „připnout“ nějakou novou.  A když nakonec nebude hřiště potřeba vůbec a žádné dítě v dohledu, můžete si zase „odepnout“ potřebné rozměry pryč a dát znovu šanci trávníku.

Bezpečnou. Tento odstavec jsme měli dát asi na začátek tohoto článku, nicméně věnujeme mu i teď velkou pozornost. Víte, že podlahy na dětská hřiště se řídí normami? Protipádová dlažba zajišťuje bezpečný provoz dětských hřišť, kde správným výběrem povrchu můžete předejít mnoha zbytečným zraněním dětí. Pod celým zařízením dětského hřiště s  výškou volného pádu větší než 600mm a/nebo pod zařízením vyvolávající nucený pohyb těla uživatele (např. houpačky, skluzavky, kolébačky, lanové dráhy, kolotoče apod.), musí být celá dopadová plocha pokryta povrchem tlumícím dopad. Kritická výška pádu označuje maximální bezpečnou výšku volného pádu dítěte na hlavu z určité výšky, pro kterou poskytne typ a úprava povrchu přijatelnou úroveň tlumení. Požadavky na povrch dětského hřiště, společně se specifikací a zkušebními metodami jsou stanoveny evropskou normou EN 117


Jaké materiály tedy použít?

Zvažovali jste povrch, který bude bezpečný, ale ještě bude lahodit oku? Mrkněte do tabulky. A udělejte si představu o tom, jakou vybrané materiály vhodné pro vaše hřiště.


Materiál a popis


Min. hloubka b

Kritická výška pádu

Trávník/udusaný povrch



≤ 1 000

kůra

zrnitost 20 až 80

200

≤ 2 000

300

≤ 3 000

dřevěné třísky

zrnitost 5 až 30

200

≤ 2 000

300

≤ 3 000

písek c

zrnitost 0,2 až 2

200

≤ 2 000

300

≤ 3 000

štěrk c

zrnitost 2 až 8

200

≤ 2 000

300

≤ 3 000

Gumová dlažba

Dle zvolené tloušťky a rozměru dlažby




Gumová dlažba na dětské hřiště

Z naší nabídky si můžete právě vybrat gumovou dlažbu na dětské hřiště Mosolut Rubber. Tato pryžová podlahovina je vyráběna ve čtvercích, obdélnících, ale i v běžně známém H-profilu. Výhodou je jednoduchá instalace a pevné spojení pomocí kolíků, nebo zámků (záleží na typu dlažby).

Dlažba je vyráběna ve vzájemně kombinovatelných základních barvách – červené, tmavě šedé, zelené, či černé. Doplňkových barvách, nebo si můžete zvolit variantu s povrchem EPDM, který snadno přizpůsobíte barvě fasády. Pro tento případ nás kontaktujte telefonicky, rádi pomůžeme. Důležité je také zmínit, že se pryžovky velmi snadno vyčistíte. Ať už na ně vezmete vapku, nebo smeták. Dětičky se nebudou bořit v bahně a vy budete mít menší útrapy s praním.




Ať už se rozhodnete stavět si dětské hřiště svépomocí, nebo využijete nepřeberné nabídky dětských zahradních hřišť, které jsou k dostání v obchodech, nezapomeňte na bezpečnost. Uvedenými normami se řídí rovněž i průlezky, skluzavky a další vychytávky, které mají především přinášet radost. Budete li potřebovat více informací, neváhejte se na nás obrátit. Nebo si napište jen o vzorek a prohlédněte si barvu i dezén na vlastní oči.

Podlahy na hřiště i sety pod domácí stroje na cvičení najdete u nás na e-shopu. www.odolnepodlahy.cz . A doručíme vám je rychle na adresu, kterou si sami zvolíte, přičemž konkrétně u těchto produktů jsou pro přepravu využívány krabice a palety, se kterými se snadno manipuluje. Pokud byste měli jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu nebo telefonu.

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: