Návod na pokládku podlahy Mosolut Machine

1. Nechte dlaždice aklimatizovat a připravte si podklad

Jakmile své dlaždice obdržíte, položte je na místo, kde budou následně instalovány (ať už je to Vaše garáž, technická místnost, nebo jiný objekt), rozložte je a nechte „odpočívat“ nejméně 24 hodin. Je potřeba, aby se vyrovnala teplota prostředí a dlaždic. Zamezíte tak dodatečnému pnutí v průběhu instalace.

Mezitím si připravte původní povrch. Dlaždice Mosolut Machine mohou být kladeny prakticky na jakýkoliv tvrdý povrch, který je hladký a rovný.  Někde jej stačí pouze zamést a vyčistit, jinde bude třeba nerovnosti srovnat samonivelační hmotou a trhliny a díry vyplnit zálivkou. V případě výtluků nedojde k poškození dlaždice Mosolut Machine (pouze k prorýsování nerovnosti), proto doporučujeme tyto výtluky zalít cementovou nebo jinou směsí, aby se usnadnilo používání podlahy. Připravte si základní potřebné nářadí - gumové kladivo, metr, řezací nožík, fix.



2. Začátek instalace pvc dlažby Mosolut Machine

Na podlaze si pomocí fixy, křídy nebo laseru vytvořte linky v příčném i podélném směru místnosti. Je nezbytné, aby byly dlaždice udržovány ve vzájemné pravoúhlé pozici. Pokládku začněte od vchodu/vjezdu a pokračujte dál do místnosti. Dlaždice rozmístěte. Doposud byl postup pro všechny typy dlaždic stejný. Nyní záleží, jaký typ dlaždic jste zakoupili:

Typ Industry, Xl a ESD - dlaždice s viditelným zámkem: U tohoto typu podlahoviny doporučujeme nepokládat dlaždice v řadě, ale do tvaru pyramidy, až pak sklepnout gumovým kladivem k sobě.  Poté, co položíte celé dlaždice, si naměřte krajní dlaždice pro nařezání.

Typ Invisible - dlaždice se skrytým zámkem: Dlaždice pokládejte v řadách. Vždy spojte rohy přilehlých dlaždic a až pak sklepněte celou hranu.


3. Řezání a úprava tvaru dlaždice

Pozor, nejprve pokládejte celé dlaždice a poté ořezané dlaždice. Naměřte si vzdálenost od dlaždice po pevný bod (stěna..)

Dlaždice řezejte tak, aby okolo sloupů, regálů a stěn byla alespoň 5 mm mezera Tuto spáru je možno vytmelit pružným tmelem nebo zakrýt lištou. Řezání můžete provést jednoduše kvalitnějším odlamovacím nožem, kdyby Vám to nešlo úplně snadno, doporučujeme dlaždice nahřát a pak už to půjde jako po másle.

Nespornou výhodou je to, že dlaždice můžete pokládat nejen za plného provozu, ale také ihned po položení používat a chodit po nich.


4. Kdy je vhodné dlažbu podlepit, případně svařit?

Za běžných podmínek není nutné dlaždice Mosolut Machine lepit k podkladu. Zámky jsou dostatečně pevné a odolné, aby se podlaha nerozjížděla. Výjimku tvoří místa, kde je podlaha vystavená velkým teplotním výkyvům (zejm. přímé sluneční světlo), kde se točí vysokozdvižné vozíky nebo kde bude podlaha dlouhodobě vystavena vlhkosti a vodě. V těchto místech doporučujeme podlepit dlaždice polyuretanovým lepidlem (už je z podlahy nikdy neodlepíte) nebo fixací (upevnění na principu suchého zipu).

Pokud budete chtít spáry mezi dlaždicemi maximálně utěsnit, můžete využít svařovací šňůry a dlažbu svařit teplým nebo studeným svárem.


5. Čištění a údržba

Pro údržbu podlahy nejsou nutné žádné speciální čisticí prostředky. Podlaha je snadno omyvatelná běžnými přípravky na podlahu. V případě důkladného čištění můžete používat i čistící stroje s PVC rotačním kartáčem nebo mopem, podlaze neuškodí. Pro prodloužení trvanlivosti povrchu a snazší údržbu doporučujeme dlaždice po instalaci ošetřit přípravkem Dr Schutz Secura, který vytvoří průhlednou vrstvu na povrchu dlaždic.


Netroufáte si na instalaci dlaždic, nebo to z časových či kapacitních důvodů nestíháte? Obraťte se na nás, rádi Vám najdeme šikovného podlaháře z lokality. 

Tuto službu nabízíme pro zakázky od 100 m²

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: