Jaký je rozdíl mezi podlahou z čistého PVC a podlahou z recyklátu PVC?

PVC zátěžové rohože, desky a dlaždice jsou oblíbeným povrchem pro vytváření a renovaci ploch v interiérech i exteriérech. V naší nabídce můžete nalézt tyto podlahoviny z čistého PVC, nebo recyklovaného PVC. Ačkoliv mohou tyto dvě volby na první pohled vypadat podobně, existují mezi nimi některé zásadní rozdíly. Pojďme se na to podívat důkladněji.

Surovina a výroba:

  • Dlažba z PVC: Dlažba vyrobena z PVC (Polyvinylchloridu) je vyráběna z nových plastových materiálů. PVC je termoplastický polymer, který se používá v mnoha průmyslových aplikacích kvůli své odolnosti, trvanlivosti a snadnému zpracování. Pro výrobu PVC dlažby se často používá nový a čistý PVC granulát.

  • Recyklovaná dlažba z PVC: Na druhé straně recyklovaná dlažba z PVC je vyrobena z plastových materiálů, které byly zpracovány a upraveny tak, aby bylo možné je znovu použít. To zahrnuje PVC materiály, které byly dříve použity a získány z recyklačních procesů. Může se jednat o sáčky, lahve, kabelové obaly atd. Recyklovaná dlažba tak přispívá k udržitelnosti a snižování množství odpadu.


Odolnost a vlastnosti: 

  • Dlažba z PVC: Dlažba z PVC je obecně známá svou odolností vůči zátěži, vlhkosti, plísním, skvrnám a mechanickému opotřebení. Je snadno udržovatelná a dlouhodobě zachovává svůj vzhled a vlastnosti.

  • Recyklovaná dlažba z PVC: Kvalita a odolnost recyklované dlažby může záviset na kvalitě a procesu recyklace použitých materiálů. Pokud je recyklovaná dlažba vyrobena z kvalitních recyklovaných materiálů a řádně zpracována, je stejně odolná jako dlažba z nových materiálů.



Cena: 

Recyklovaná dlažba z PVC je obecně cenově dostupnější než dlažba z nového PVC, protože recyklované materiály jsou ekonomičtější než nové výrobky. To může být přitažlivým faktorem pro ty, kteří preferují ekologičtější a udržitelnější možnosti.  


Estetika a design:

  • Dlažba z čistého PVC: PVC dlažba nabízí širokou škálu vzorů, barev a textur. Díky tomu je snadné dosáhnout různorodých a esteticky příjemných vzhledů, barevných kombinací a variant.

  • Dlažba z recyklovaného PVC: 

    Zátěžová dlažba z PVC recyklátu může mít některé estetické nedostatky, které jsou spojeny s recyklovanými materiály a procesem výroby. Zde jsou některé důvody, proč zátěžová dlažba z PVC recyklátu nemusí vypadat tak hezky jako dlažba z nových plastových materiálů:

    1. Nerovnoměrná barva a textura: Při recyklaci PVC materiálů může dojít k mírným změnám v chemickém složení a barevném tónu. To může způsobit, že recyklovaný PVC bude mít jinou barvu a texturu než nový PVC, což může vést k nerovnoměrnosti vzhledu dlažby.

    2. Různorodost zdrojů recyklátu: Recyklované PVC pochází z různých zdrojů, jako jsou staré trubky, sáčky, obaly, fólie a další výrobky. Tyto různé zdroje mohou obsahovat různé barvivové pigmenty a přísady, které mohou ovlivnit vzhled recyklované dlažby.

    3. Omezené designové možnosti: Některé typy recyklovaného PVC mohou mít omezené designové možnosti ve srovnání s novým PVC. To může být dáno omezenou dostupností recyklovaných materiálů s určitými vzory nebo barvami.

    4. Zpracování recyklovaného materiálu: Recyklace plastů je složitý proces a ne vždy je dosaženo 100% čistoty a kvality recyklovaného PVC. To může ovlivnit vlastnosti a vzhled dlažby.


Zátěžová dlažba z PVC recyklátu je ideální na místech, kde nemusíte řešit optický dojem. Jedná se třeba o stájové boxy - kde rohože překrývá podestýlka, seno a hnůj. Nebo výrobní provozy a sklady, kde není prioritou vzhled ale zátěž, případně jako podlaha do garáže a dílny, kde funkčnost a cena renovace vítězí nad vzhledem.  





Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: