Jakou podlahu do domácí dílny?

Uspořili jste kousek místa v garáži, nebo si vytvořili nový pracovní prostor pro své kutání? Zaměřte se na vybavení domácí dílny hezky od podlahy. Každý materiál si s sebou nese své pro a proti, o tom není pochyb. Nicméně záleží hlavně na vašich potřebách. Neboť správná volba podlahy v dílně vám nejen usnadní život při čištění, poskytne komfort při dlouhém stání a bezpečí při práci. Pojďte se mrknout, jaké máte možnosti.


Betonová podlaha v dílně – stará klasika, která neomrzí

Když už pomyslíte na betonovou podlahu, zvládnete její instalaci, nebo vám s tím někdo pomůže, výsledná údržba už bude na vás. Nezapomeňte, že je vhodné betonovou podlahu pravidelně natírat. Tento proces je třeba absolvovat z několika důvodů. Zvýšíte ochranu proti vodě, stabilizujete proti opotřebení vlivem povětrnostních podmínek. Můžete tím dosáhnout snížení prašnosti v místnosti, celkově vylepšíte vzhled celé podlahy a usnadníte čištění.

+ vysoká odolnost, při kvalitní údržbě podlaha na věky

-  vyteklé kapaliny vytvoří fleky, které nevyčistíte ; drolení povrchu a prašnost v místnosti

 Betonová podlaha s oloupaným nátěrem

Barva na podlahu do dílny

Barev na beton najdete na trhu mnoho. A je nezbytné rozlišovat pro jaké účely je natíraný povrch používán. Je rozdíl, zda se jedná o sklep, garáž, či zátěžové prostory.  Moudrá rada pro každého podlahového natěrače zní: jeden nátěr nestačí. I když vám bude doporučena barva kvalitní, co vydrží. Mějte na paměti, že životnost nátěru ovlivňuje stav betonu a složení barvy. Barva musí mít daleko větší tloušťku než standardní barvy. Je to z důvodu odolnosti vůči poškození vyšší váhou. Například autem v garáži.

Pokud ovšem na barvu nedáte dopustit, zvažte pro použití v dílně barvu odolnější, a to dvousložkovou epoxidovou. Tento typ barev na beton je odolný vůči chemikáliím a rozpouštědlům, snadno omyvatelný a extrémně tvrdý.

Na to, aby se dal beton natírat, musí být vyzrály. Pro nové betony to značí alespoň 3 měsíce. Pokud se rozhodnete natírat nový, nevyzrálý beton, je to velké riziko. Nový beton se k barvám na podlahy chová velice agresivně a poškozuje je. I proto se stává, že za několik měsíců se barva začne olupovat nebo se vytvoří barevné fleky/mapy. Víme, že existují i barvy, které jsou vhodné i pro tento případ, nicméně jejich doporučení už necháme na kovaných odbornících, pro které jsou betonové povrchy denním chlebem a nebude vás zbytečně mást.

Nátěru musí předcházet vyčištění podlahy, bez olejových fleků a nesmí se drolit/loupat/praskat. Nesmíme povrch ani kletovat (potřít směsí cementu a vody) ani poprašovat cementem, barva by se spojila s ním, a ne s vlastním betonovým povrchem.


Gumová, či plastová podlaha do dílny? Není to jen málo muziky za hodně peněz?

Když hledáte alternativu podlahy do garáže nebo dílny, vyběhne na vás nespočet nabídek, které vyzdvihují kvality gumových či plastových podlah. Pro laika může být někdy těžší se podle obrázku zorientovat, jaký je v dlaždicích rozdíl. Nicméně, se tato dříve trendová záležitost stává funkčním řešením nejen za západě, ale i u nás.

Pokud máte jen vyhraněný kout v garáži, kde stojí pracovní ponk a vy nechcete stát na holé zemi, položte si pod nohy dlaždice z PVC nebo polypropylenu. Složíte je jako puzzle do požadovaného rozměru a netřeba si komplikovat práci s nějakými pracovními postupy.

Podložky pod pracovní stůl naleznete i v naší nabídce jako kompletní podlahová řešení.


PVC dlažba do dílny i garáže

Když je vaše dílna samostatný prostor a zvažujete, co na zem. Tak vězte, že houževnatým PVC Mosolut Machine chybu neuděláte. Může vám spadnout kladivo na zem, můžete si vystavět regály až do stropu, zaparkovat sekačku, nebo i míchačku na beton a podlaha se neprohne nepraskne. Dlaždice položíte na stávající podlahu, která pokud nemá výtluky nebo hrboly, leccos snese a nevyžaduje žádnou přípravu, kromě zametení. PVC materiál ovšem nemá rád teplotní výkyvy. Proto máte li v dílně velká vrata, kudy svítí slunce celý den, neustále dokořán, je vhodnější místo pod dlaždicemi podlepit, aby se nerozpínaly a nezačaly se vlnit. Zároveň fungují jako izolant, takže nejsou vhodnou krytinou pro podlahové topení.

+ jednoduchá instalace i výměna kus za kus ; zátěžová i chemická odolnost materiálu

- teplotní roztažnost, barevně nestabilní při UV záření; použití jen v interiéru


PP dlažba do dílny i ven

Jestli ale je vaše dílnička místem, kde je jen odkládáte věci, postačí vám dlažba z polypropylenu, dlaždice Hestra mají v sobě otvory, podklad bude větrat i snadno vysychat. Jedná se o relativně levné a bezúdržbové řešení. Stejnou dlaždici si můžete dát do pergoly, či kolem bazénu. Dlaždice v naší nabídce sice nejsou tak houževnaté, nicméně odolají střední zátěži, UV záření i povětrnostním podmínkám

+ lehký materiál nezatíží původní podlahu ; UV barevně stabilní ; vhodné dovnitř  i ven; výměna kus za kus

- spíše pro menší zátěž ; perforovaný povrch, může mnohdy ztěžovat úklid, nebo hledání hřebíků :)

V domácí dílně a garáži nepředpokládáme extrémní zátěž, proto dlaždice není nutné lepit k podkladu a snadno je položíte, výjimkou jsou extrémně slunná místa). Materiál se nehrne při nájezdu, ani neuhýbá při pojezdu.

Keramická dlažba? Luxus nebo přežitek?

Keramická dlažba je oblíbenou podlahovou krytinou, která může najít uplatnění téměř v každé místnosti domu. Vyrábí se v tolika designech a provedeních, že sladit si prostory k dokonalosti jde raz dva. Nicméně ne každá keramická dlažba je vhodná do technických místností.

+ design, možnost podlahového topení

- obtížnější instalace ; nemožnost vyměnit prasklý kus ; kluzký povrch


Na trhu seženete dlažbu s rozdílnými vlastnostmi a povrchovou úpravou. V dílně nebo garáži se nejčastěji pokládá zátěžová keramická dlažba, která snese i větší zátěž, aniž by popraskala.

Výhodou dlaždic je možnost instalace podlahového topení, které ovšem v garáži není úplně vhodné. Každý z nás chce mít úklid rychle za sebou. Keramická dlažba se velmi snadno čistí a patří mezi lehce údržbový materiál. Stačí zamést, setřít a hotovo.

Ovšem keramická dlažba je ve své podstatě studená a rychle se při větrání nebo nedostatečném vytápění ochlazuje. Mnohdy může nepříjemně klouzat a hrozí na ní riziko pádu. Proto je důležité sledovat hodnoty protiskluznosti konkrétního typu dlažby. Při poškození jedné dlaždice se problematicky vyměňuje za novou a mnohdy již ani stejnou dlažbu v obchodech neseženete. Především kvůli tomu, že každá šarže, i když stejného výrobku, může mít díky přírodním sloučeninám rozdílný nádech odstínu.

Ani s instalací to není taková hitparáda. I když do své práce dáte to největší úsilí, nakonec můžete být nešťastní, že vám uhýbají spáry, nebo vznikají dutiny.


Ale to nejdůležitější na závěr. Nezáleží na tom, jestli vaše kutilské projekty budou vznikat na dlažbě, pvc, linu, či betonu. Hlavně, že vzniknou.



Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: