Co je to Tatami?

Výběr konkrétní alternativy sportovní podlahy závisí na specifických potřebách daného sportu nebo tréninku. Na některé sporty, třeba do fitness, se hodí PVC puzzle dlažba, jiné pružné podložky a trampolíny, na jiné dubové parkety, nebo pryžové dlaždice. Každý materiál má své výhody a omezení, a proto je důležité zvážit požadavky na bezpečnost, pohodlí, přenosnost a další faktory při výběru vhodného sportovního povrchu.


Tatami žíněnka je víceúčelový produkt, který najde využití i ve sportovním prostředí. Její specifické vlastnosti a konstrukce nabízejí ideální podmínky pro mnoho sportovních aktivit, zejména bojových umění a tréninků.

Jak vypadají Tatami puzzle dlaždice?


Tatami puzzle dlaždice jsou varianta Tatami žíněnky. Jsou ve formě puzzlových dílků. Tyto dílky se skládají dohromady, aby vytvořily celistvý povrch, který poskytuje stejné výhody jako tradiční Tatami žíněnka.

Tatami puzzle žíněnky jsou obvykle vyrobeny z vysokokvalitní pěny nebo EVA materiálu (etyléno-vinylacetát), který je odolný, pružný a lehký. Každý dílek má typicky rozměry a tloušťku mezi 1 cm až 4 cm. Tyto dílky mají na jedné straně vystouplé hrany a na druhé straně prohlubně, které se dokonale zapadají do sebe, a tak vytvářejí pevné a bezpečné spoje mezi jednotlivými dílky.

Tatami puzzle žíněnky jsou často k dispozici v různých barevných variantách a mohou být zakoupeny jako sady s různým počtem dílků, což umožňuje přizpůsobení velikosti povrchu potřebám daného prostoru. Při jejich použití lze vytvořit jak menší podložky nebo plochy pro individuální cvičení, tak i větší plochy pro tréninkové prostory a sportovní haly.

Vzhledem k jejich modulární povaze je Tatami puzzle žíněnka snadno přenosná a sestavitelná. Dílky lze snadno složit nebo rozebrat podle potřeby a přepravit na jiné místo. To znamená, že Tatami puzzle žíněnka je vhodná pro sportovní aktivity, které vyžadují přenosné a flexibilní tréninkové podložky, jako jsou jóga, fitness, bojová umění a další.

Jak tento Tatami povrch funguje?

Jedním z hlavních důvodů, proč se Tatami žíněnky používají v bojových uměních, je jejich schopnost tlumit nárazy a poskytovat ochranu před zraněními. Tatami žíněnka je vyrobena z pevných materiálů, které dokážou absorbovat energii nárazu a rozptýlit ji po celé ploše. Tím se minimalizuje riziko úrazů, zejména při pádech, hodů a kopů. Tatami žíněnka tak poskytuje bezpečné prostředí pro trénink a zápasy, kde se často vyskytují intenzivní fyzické aktivity.

Další výhodou Tatami je jejich povrchová struktura. Jejich povrch je měkký, ale dostatečně kluzký, aby umožnil pohyb a rotaci bez nadměrného tření. To je zvláště důležité pro sporty, jako je judo, karate, taekwondo nebo jiu-jitsu, které vyžadují hod, plazení se po zemi a rychlé pohyby. Tatami žíněnka umožňuje sportovcům snadno se pohybovat po povrchu a provádět techniky bez obav o uklouznutí nebo nekontrolovaný pohyb.

Tatami žíněnka také nabízí vynikající akustické vlastnosti. Její povrch absorbuje zvuk a minimalizuje ozvěny v místnosti. To je zvláště výhodné při tréninku bojových umění, kde se často používá silný úderový zvuk. Akustická izolace odvádí hluk pryč a pomáhá udržovat prostředí klidné a koncentrované.

V neposlední řadě je tatami žíněnka také snadno udržovatelná a hygienická. Je vyrobena z přírodních materiálů, které jsou odolné vůči plísním a bakteriím. Povrch žíněnky je snadno čistitelný a odolává opotřebení. To je zvláště důležité v prostředí sportovních hal, kde se často vyskytují pot, prach a bakterie.

Cookies

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Ty se používají se k měření toho, jak se stránka využívá, umožňují personalizaci stránky, případně pro reklamu. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami: